Dahası da var...

BAZI ERKEKLER KADINLARI ANLAMAYA ÇALIŞIR, DİĞERLERİ KENDİLERİNİ DAHA BASİT KONULARA ADARLAR, ÖRNEĞİN GÖRELİLİK KURAMINA... (EINSTEIN)



24 Mart 2012 Cumartesi

Çizemedi Ama Damlatarak Üstesinden Geldi: Jackson Pollock

Kalemi istediği gibi yönlendiremiyordu. Doğru bir şekilde çizemiyordu bile. Arkadaşlarının dalga geçmesine karşın vazgeçmedi resimden. Söyleyecek bir şeyleri vardı ama bunu nasıl yapabileceğini bilmiyordu henüz.

Zaman geçtikçe herkese yetenekli biri olduğunu gösterecek, Amerikan sanat akımı olan soyut ekspresyonizmi icat edecek, hatta Amerika onu bağrına basacaktı sırf Avrupa özentisi olmadığı için.

Kötü bir sarhoştu. Herkesle kavga ederdi,tanımadığı kadınlara sarkıntılık ederdi. Bir gün abisi Charles'ın resimlerine baltayla bile saldırdı. Bir seferide de dört gün ortadan kaybolup bir hastanede bulundu. Ailesi onu parasız hasta olarak akıl hastanesine bile yatırdı. Ama Jackson alkolik olduğunu bir türlü kabul etmiyordu. İçmemeye başlayınca bu durumu hastanedeki görevlilere bile yutturdu.


New York'ta ressam John Graham'ın düzenlediği bir partiye katıldı. Davette Lee Krasner adlı genç bir ressam da vardı. Krasner ile Pollock daha önce de karşılaşmışlardı. Sarhoş olan Pollock genç ressama onunla yatmayı teklif etmişti. Krasner'de tokatı patlatmıştı.

Bu durum Krasner'in Pollock'a aşık olmasına engel olamadı. Sanatçının kişiliğine hayran olmuştu. onu yakından izlemeye başladı ve bir süre sonra da birlikte yaşamaya başladılar. Resim yapmaktan bile vazgeçip örnek bir ev kadını olmuştu. Daha sonra da evlendiler.

Evlendikten sonra şehir dışında yaşamaya başladılar. Bu arada Pollock içkiyi azaltıp resim yapmaya başladı. Büyük tuvalleri seviyordu. Büyük tuvallerin hantal olduğunu dşündü ve onları yere yatırdı. Bundan sonraki adım çok mantıklıydı. Tuvallerin üstlerine yukarıdan boyaları damlatacaktı.

Pollock'un damlatma tekniğiyle ilgili bir sürü rivayet var. Kazara boyayı devirmiş olabilir, sinirlenip boyaları tekmelemiş olabilir gibi. Bu durum icat edilmiş bir durum değildi. Diğer modernistlerde boyayı damlatırdı, serperdi,püskürtürdü. Farklı olan, Pollock'un bütün tuvali damlatarak kaplaması değil, bu teknikteki ustalığıydı. Öyle bir kontrol geliştirmişti ki, boyayaı tam olarak nereye istiyorsa, küçük ya da büyük damlalarla uygulardı. Tam ve eksiksiz bir kontrol.

Yine bir gün kolunun altında bir kasa birayla bisiklette toprak yolda giderken düştü. Kötü yaralanmıştı. Ona yardım eden doktor artık içmemesi gerektiğini, sakinleştirici almasını önerdi. O'da kabul etti.

Bu durumda uzun sürmedi. Yavaş yavaş dibe batıyordu sanki. Artık Krasner'in dayanacak gücü kalmamıştı. Büyük ihtimalle ortada şiddette vardı. Krasner önce bunu inkar etti ama sonra kabul edip tedavi olmaya karar verdi. Ardından da resme yeniden başladı. Ki Pollock onun resimlerini kıskanıyordu. Ayrılmak kaçınılmaz olmuştu. Asıl son Pollock'un onu Ruth Kligman ile aldatmasıyla geldi. Ve Krasner evi terketti.

Lee Krasner
Üç hafta içinde de Ruth Onu terketti. Pollock iyice yalnız kalmıştı. Ruth yanında arkadaşı Edith Metzger ile geri döndüğünde Pollock kötü bir ruh hali içindeydi. Bir partiye gitmeye karar verdiler. Arabayı Pollock sürüyordu ve sarhoştu. Dik bir yokuştan aşağı hızla ilerliyorlardı. Hafif bir viraj, ve arabanın takla atmasıyla sonuçlanan bir kaza. Ruth uzağa fırladı zarar görmedi, Metzger öldü, ve Pollock'ta on beş metre uzağa fırlayarak bir ağaca çarptı ve öldü.
Krasner'in bir eseri

Pollock'un kendine özgü bir tarzı vardı evet ama taklit edilmeside çok kolaydı. Kimi zaman gerçek bir Pollock'u sahtesinden ayırmak zor olmuştur.


Canınız sıkıldığında ya da renklerle oynamak istediğiniz de bir bakın derim. çok eğlenceli bir site. http://jacksonpollock.org/
Bu benden :)

3 yorum:

  1. Çok beğendiğim bir yazı oldu doğrusu... Teşekkürlerimle...

    YanıtlaSil
  2. pollock öyle yada böyle, üzerinde en çok konuşulan ressamlardan biri olmayı başardı... güzel bir derleme ... teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. tanımadığım bir sanatçı ile tanışmış oldum.. paylaşımınıza teşekkürler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...