Dahası da var...

BAZI ERKEKLER KADINLARI ANLAMAYA ÇALIŞIR, DİĞERLERİ KENDİLERİNİ DAHA BASİT KONULARA ADARLAR, ÖRNEĞİN GÖRELİLİK KURAMINA... (EINSTEIN)



16 Mart 2012 Cuma

Ünlüyüm, Ünlüsün, Ünlüler: Andy Warhol

“Gelecekte herkes 15 dakika süreyle meşhur olacak.”
Picasso’yu geride bırakmak isteyen ünün nihai yaratıcısı…
Pop Art’ın yaratıcısı…

6 Ağustos 1928 doğumlu ABD’li ressam, film yapımcısı, yayıncı ve Pop Art akımının en önemli temsilcilerindendir.

Warhol ün arayışı içinde ticari illüstrasyonlar yapmaya başladı. Resim yapabilirdi, galeri sahiplerinin peşinden koşabilirdi ama para ticaretteydi. Bu durum onun güzel sanatlar dünyasında ciddiye alınmasını zorlaştırmıştı.
Onun farkına varmalarını sağlayacak bir üslup geliştirmek için her şeyi denedi.

Arkadaş önerisi konserve çorba resmi.
Arkadaşı herkesin gördüğü bildiği bir şey dedi. Ertesi gün Campell çorbasının otuz iki çeşidinden birer tane aldı. Her tenekenin renkli dialarını çekti, projeksiyon makinesiyle bir ekrana yansıttı ve dış hatlarını çizdi. Her çorba çeşidinin resmini yaptı.

1963’te Marilyn Monroe ölünce, Warhol bu tekniği bir adım ileri götürdü ve yıldızın bir seri portresini yarattı. Onları resim olarak yapmak yerine, bir serigrafi süreci, bir dizi birbirinin eşi imge yapmasını sağlayan bir kalıp tekniği kullandı. Portreler hem üne saygı mahiyetindeydi, hem de onu eleştiriyordu. Çok fazla tekrar kadını bir metaya dönüştürmüştü, yani ünün nihai fiyatına.

Ayrıca Nico ve Velvet Underground'ı Andy Warhol keşfetmiştir.Andy Warhol'un pop-art'ı, Velvet Underground'ın bütün etkinliklerinde kendisini gösterir. Grubun vokalisti Lou Reed 80'li yılların Chuck Berry'si olarak sunulacaktı.


Daha bitmedi devamı gelecek :)


3 yorum:

  1. devamı ne zaman gelecek :)

    YanıtlaSil
  2. Andy Warhol'u anlatan bir film izlemiştim. Daha doğrusu Edie Sedgwick'in hayatını anlatıyordu film. Siena Miller, Edie Sedgwick ve Guy Pearce de Andy Warhol rolünde oynuyordu. Çok ama çok beğenmiştim ben. Ama Andy Warhol'u biraz acımasız bulmuştum.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...