Dahası da var...

BAZI ERKEKLER KADINLARI ANLAMAYA ÇALIŞIR, DİĞERLERİ KENDİLERİNİ DAHA BASİT KONULARA ADARLAR, ÖRNEĞİN GÖRELİLİK KURAMINA... (EINSTEIN)



7 Mart 2012 Çarşamba

Dahi Ve Deli: Yayoi Kusama


Puantiyeli sonsuzluğun obsesif sanatçısı...
Renkli, coşkulu, dikkat çeken eserlerin karamsar, hastalıklı ve sorunlu yaratıcısı…
1929 doğumlu Japon çağdaş sanatçı Yayoi Kusama sanat yaşamına 10 yaşındayken kırmızı puantiyeler ve ağ resimleri çizerek başlıyor.

Çocukluğundan itibaren başlayan mental bozuklulukları onun; halüsinasyon olarak heryerde çiçekler, ağlar ama ağırlıklı olarak noktalar görmesine sebep oluyor.Bu sorunla başa çıkma yöntemi onu sanata yönlendirmiş.




Uzun yıllar ABD'de yaşadıktan sonra kendi isteğiyle ülkesine, akıl hastanesinde yatmak üzere geri dönüyor.
Kendisini “obsesif sanatçı” olarak nitelendiren Kusama, eserlerini “Feminizm, minimalizm, sürrealizm, art brut, pop-art ve soyut ekspresyonizm”  çatisi altında toparlıyor.




Yayoi Kusama ,Modanın New York’lu dehası Marc Jacobs’un  başında bulunduğu Fransız markası Louis Vuitton için ile resmi bir anlaşmaya imza attı. Modayı sanata bir kez daha yaklaştıran bir koleksiyonun heyecan çanları daha şimdiden çalmaya başladı.



Sürreal sanatsal aranjmanları ve sergilediği performans ekspozisyonları ile tüm dünyada dikkat çeken Kusama, 2006 yılında ‘’Ömür Boyu Başarı’’ ödülüne hak kazanmıştır.








Eserlerinde bolca puantiye ve nokta desenleri gördüğümüz Kusama, gördüklerini canlandırıyor. Halüsinasyonlarında gördüklerini tablolara, duvarlara ve daha sonra çeşitli objelerde yaşatıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...