Dahası da var...

BAZI ERKEKLER KADINLARI ANLAMAYA ÇALIŞIR, DİĞERLERİ KENDİLERİNİ DAHA BASİT KONULARA ADARLAR, ÖRNEĞİN GÖRELİLİK KURAMINA... (EINSTEIN)



6 Haziran 2012 Çarşamba

Uzun Metraj: Derviş Zaim-Tabutta Rövaşata

  
 Tabutta rövaşata yapabilir misin? O kadar dar bir alanda sıkışmışken hareket edebilir misin? Toplum seni dışlarsa suça eğilimli olmaz mısın? Sokakta yaşayan birine karşı ön yargın tavan yapmaz mı? Bütün herkesin senden sıkılma sebebi sadece senin yaşama savaşın olsa ne yaparsın?
 Araba sevdalısı gibi görünse de sadece ısınmak için otomobil hrsızlığı yapan ve çaldığı otombilleri eski yerine koyup temizleyen Mahsun’un  hüzünlü hikayesi. Ki Mahsun araba hırsızlığı konusun da uç noktadadır. Rumelihisarını mesken tutan Mahsun evsiz-barksız işsiz ve kimsesi olmayan bir garibandır. Tüm dostları balıkçılardır. Sabahçı kahvesindeki çay borçlarına kadar herşeyinı balıkçı dostlarından Reis üstlenmiştir.
   Yine Reisin sayesinde sandelyeler üzerinde uyuklamaktan kurtulur ve kahvenin tuvaletine bakma işini üstlenir. Bir gün, kahveye gelen eroin bağımlısı kıza aşık olur. Birden dünyası değişen Mahsun, hiçbir karşılık beklemeden, yatacak yeri olmayan kıza odasını açar. Bu kız eroin almak için bedenini, bu açılan odada erkeklere satarak Mahsun’un saf dünyasında bir düş kırıklığı yaratacaktır.
   Mahsun sanırım hepimizden daha duygusal, daha hayvan sever hatta daha dost canlısı. Bu kadar hırpalanmaya rağmen onun için bütün canlar değerli. Bu onu kötü yapamaz. Daha çok yüce gönüllü bir karakter yapar. Reis ise babacan bir karakterdir. Mahsun’a yardım eder. Borçlarını öder, karnını doyurur. Hoş o da bi yerde Mahsun’u hırpalar ama ekmek teknesi gitmiştir.
   Tabi Tavus Kuşu nu unutmamak lazım. Mahsun’un sahip olabildiği tek canlı bir tavus kuşudur.
  


Derviş Zaim’in ilk filmidir. Yapım yılı 1996 olmasına rağmen bence hala çok taze bir film. Müziklerini Baba Zula’nın yaptığı filmde, başrolleri Ahmet Uğurlu, Tuncel Kurtiz ve Ayşen Aydemir paylaşmıştır.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...