Dahası da var...

BAZI ERKEKLER KADINLARI ANLAMAYA ÇALIŞIR, DİĞERLERİ KENDİLERİNİ DAHA BASİT KONULARA ADARLAR, ÖRNEĞİN GÖRELİLİK KURAMINA... (EINSTEIN)



2 Haziran 2012 Cumartesi

Uzun Metraj: Seren Yüce-Çoğunluk

   Çoğunluktan mısın? sorusunun cevabı hep Hayır olur. Ama o çoğunluğun içinde ne kadar kendine özgü olabilirsin ki. Ya da seni birey yapan karakterin ve düşüncelerin çoğunluğunkiyle çatıştığında yalnız kalmayı göze alabilir misin? Seninle aynı kategoride olmayan ya da senin dilini bilmeyen insanlara bu kadar ön yargı ile bakmak ne kadar doğru. Bu onları nasıl belirsiz kılabilirki..

   Seren Yüce'nin yazıp yönettiği Çoğunluk filmi birçoğumuzun yaptığı hatayı gösteriyor. Evet bu bir hata bence. Din, dil, ırk, renk, cinsiyet, bez ayrımı yapmadan da yaşanabilir. Eğer çoğunluktan değilseniz!

   Filme gelelim bu arada. Basit ve sıradan bir hayatı olan Mertkan babasının inşaatlarında getir götür işlerine bakmaktadır. Bu basitliğin içinde hayatın da bir anlam yoktur ki arayış içinde bile değildir. Bir büfede garsonluk yapan doğu kökenli Gül ile tanışır. Arkadaşlarının onaylamadığı bu kızla belki de bir anlam arayışı için görüşmeye devam eder.

   Babası Gül ile tanıştıktan sonra bu kızla bir daha görüşmemesini ister. Hayatında ilk defa ayrımcılıkla karşılaşan Mertkan buna sessizce boyun eğer ve çoğunluğun içinde yerini alır. 
   Babasının sert turumları altında ezilen Mertkan hayata karşı bile gelemez. Babasından göremediği sevgiyi hiç tanımadığı bir adamdan alan ve ona sarılarak ağlayan Mertkan ufak bir çırpınış gösterse de babasının çizdiği yola kendini bırakır.

   Annenin kocası ve çocukları tarafından ilgisiz bırakılması da ayrı bir duygusuzluk örneğidir. Onun da hayatı anlamsızlaşmıştır aslında. 

   Ayrımcılık konusu cesur bir dille senaryolaştırılmış ve film bir çok ödül almıştır.

  

Oyuncular: Bartu Küçükçağlayan, Settar Tanrıöğen, Esme Madra, Nihal Koldaş, Erkan Can, Feridun Koç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...