Dahası da var...

BAZI ERKEKLER KADINLARI ANLAMAYA ÇALIŞIR, DİĞERLERİ KENDİLERİNİ DAHA BASİT KONULARA ADARLAR, ÖRNEĞİN GÖRELİLİK KURAMINA... (EINSTEIN)



19 Aralık 2013 Perşembe

C Vitamini Tadında Bir Yapım: Güzelliğin On Par Etmez

   Bir şiir insanları birbirine bağlar mı? Eğer bu topraklarda din, dil.ırk ayrımı yapmaksızın büyümüşseniz sorunun cevabı evet.
   Biz bu bereketli topraklarda yetişmiş ozanların torunlarıyız.Onları yaşatmamız ve anlamamız gerekmez mi?
   Bol portakallı bir film Güzelliğin On Par Etmez. Genç yönetmen hem senaristliğini hem de yönetmenliğini yapmış.Politik sebeplerden dolayı Avusturya'da yaşamaya ve var olmaya çalışan bir ailenin hikayesi.

   Ana karakter ailenin küçük çocuğu Veysel ve filmin incisi Aşık Veysel'in çok şey anlatan şiiri. Veysel evdeki huzursuzluktan dolayı yaşadığı şehre ve okula uyum sağlayamamakta ve Almanca konuşamamaktadır. Ama çok özel bir çocuktur. Aynı sınıfta ve komşusu olan Ana'ya aşıktır. Ve onun için Aşık eysel'in şiirini Almancaya çevirtmek için komşusundan (Orhan Yıldırım) yardım alır. Etrafındaki herkes için çok sessiz ama bir o kadar çok sesli bir koro gibidir. Nesil farkı olmaksızın herkesin yüreğine inebilen Veysel bu sıkıntılarından hayal kurarak kurtulmaktadır. Çok başarılı bir oyunculuk sergileyen Abdülkadir Tuncel sergilediği Veysel karakteriyle 49. Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü de kazanmayı başarmıştır.
   Annenin (Lale Yavaş) rolü de bu aile için çok önemlidir. Onları bir arada tutmak için savaşan, baba oğul çatışması arasında kalan ve onlar için üzülen yine annedir.

   Baba (Nazmi Kırık) pişmanlık yasasından yararlanıp 5 yıl hapiste yatmıştır Sessizliğinden dolayı çocuklarıyla arasında büyük mesafeler oluşmuştur. Çocuklar kimliklerini değil sadece babalarının sevgisini istemektedirler.

   Abi (Yüşa Durak) daha sert ve serserice davranmaktadır bu olaylar karşısında. Ailesini çok önemsese de bunu gösteremeyecek kadar uzak duyduları var. Dağdan gelmiş bana hayatı mı öğretecek diyor babasına.

   Festivalden sonra gösterim yeri bulamayan film tabi ki gişe rekorları kıramayacak kadar güzel. Peki Hüseyin Tabak kim? Almanya doğumlu aslen Kahramanmaraşlı bir genç yönetmen. Çok genç yaşta kamerayla tanışan Tabak, Viyana Film Akademisinde okumaktadır. Peter Patzak ve Michael Haneke gibi usta yönetmenlerin öğrencisi; Cheeese filminin ve Kick Off belgeselinin de yönetmenidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...