Dahası da var...

BAZI ERKEKLER KADINLARI ANLAMAYA ÇALIŞIR, DİĞERLERİ KENDİLERİNİ DAHA BASİT KONULARA ADARLAR, ÖRNEĞİN GÖRELİLİK KURAMINA... (EINSTEIN)



22 Şubat 2012 Çarşamba

2012 Gustav Klimt Yılı

  
   Doğumunun 150. Yılı olan 2012 bütün dünyada ‘Gustav Klimt Yılı’ olarak kutlanıyor. Avusturyalı sembolist ressam 14 Temmuz 1962 de Viyana Baumgarten banliyösünde doğmuştur. Klimt'in birincil resim konusu kadın bedenidir, ve eserlerinde ince dekoratif süslemelerle beraber zarif bir erotizm göze çarpar. Erotiktir evet ama kesinlikle kışkırtıcı ya da şiddetli değildir.
  



Sonja Knips'in Portresi, 1898

   Viyana Uygulamalı Sanat Okulu'nda okuyan Klimt, mezun olduktan sonra kardeşi Ernst Klimt ve arkadaşı Franz Matsch ile birlikte duvar resimleri yaparak hayatını kazanmaya başladı. Kısa sürede ünü yayılan üçlü, pek çok kilise, müze, tiyatro ve devlet binasının iç süslemelerini yaptı. 1894'te Klimt Viyana Üniversitesi'nin büyük salonunun tavanını süslemekle görevlendirildi.




Adele Bloch-Bauer I, 1907

    Klimt'in tavan için sunduğu Medizin (Tıp), Philosophie (Felsefe) ve Jurisprudenz (Hukuk) adındaki üç resim, üniversite yetkililerince fazla "radikal", "karamsar" ve "pornografik" bulundu ve resimler tavana asılmadı. Büyük hayal kırıklığına uğrayan Klimt, bir daha devlet için iş yapmama kararı aldı. Bu arada Philosophie, 1900 Uluslararası Paris Fuarı'nda altın madalyaya lâyık görüldü. Bu üç resim, birkaç kez el değiştirdikten sonra 1945'te Avusturya'dan çekilen Naziler'in çıkardığı yangında yok olmuşlardır



   1897 yılında Klimt, bir grup sanatçı ile birlikte, zamanın akademik sanat anlayışına karşı çıkan Viyana Sezession grubunu kurdu.
Öpücük, 1907-1908

  


    En ünlü eserlerinden biri olan Öpücük resmini 1907-1908 yılları arasında yapmıştır.
  

Yaşam ve Ölüm, 1908-1911




   1890’ların başında Klimt, moda tasarımcısı olan Emilie Flöge ile tanışır. Hayatına girip çıkan birçok kadının aksine Emilie ile ömrünün sonuna kadar yaşamıştır. Fakat tartışmalı olan konu Klimt’in en az 14 çocuk babası olmasıdır. 6 Şubat 1918'de beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...