Dahası da var...

BAZI ERKEKLER KADINLARI ANLAMAYA ÇALIŞIR, DİĞERLERİ KENDİLERİNİ DAHA BASİT KONULARA ADARLAR, ÖRNEĞİN GÖRELİLİK KURAMINA... (EINSTEIN)



20 Mart 2012 Salı

Ara Güler Olmadan Olmaz

  
 Sanki insanlar, objeler Ara Güler onların fotoğrafını çeksin diye bir anda onun için bir araya gelmiş gibi. Fotoğraflarına bakarken sanki dünyayı seyahat ediyormuşsun gibi bir his oluşuyor insanda. Hayat içindeki duruşuyla saygı duyduğum ve fotoğraf denilince aklıma ilk gelen kişi Ara Güler.

  16 Ağustos 1928 yılında doğmuştur. İstediği şey yönetmen veya oyun yazarı olmaktı. Onun için lisedeyken film stüdyolarında çalışmaya başladı.


   1953'de Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı'na katıldı ve İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antalojisi" onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi.

  1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" ünvanını kazandı. İsviçre'de çıkan Camera dergisinde kendisine özel bir sayı ayırdı. 1964'de Mariana Noris'in ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotoğrafları kullanıldı.

   Ara Güler'in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergilenmekledir. Fotoğraflarında Leica makinasını kullanmıştır. Fotoğrafın sanat dalı olmadığını düşünmektedir.

   Bu arada bütün dünyayı gezerek foto röportajlar yaptı ve bunları Magnum ajansı ile dünyaya duyurdu. İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russell, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Maria Callas, Fikret Mualla, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile roportajlar yapmış ve fotograflarını çekmiştir.

   Ara Güler hala fotoğraf çekmektedir. Kendisi fotoğraf sanatçısı olduğunu kabul etmemekle birlikte foto muhabiri olduğu konusunda diretmektedir.





http://www.araguler.com.tr/
http://www.fotograf.net/araguler/

3 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...